Flytningar
Faktagranskad av barnmorska Amelie Jensnäs Joäng
Geggigt och en lite speciell doft — flytningar i ett nötskal. Men vad är flytningar, vad gör de för nytta, och varför ser de olika ut under menscykeln? Det får du svar på här!
Vad är flytningar?
En flytning är den där lite geggiga, blöta vätskan som landar i underkläderna. Den kommer ur vaginan och är kroppens sätt att hålla rent i slidan. De fungerar som underlivets städpatrull i att hålla slidan ren, samtidigt som de håller slemhinnorna i slidan fuktiga. De skyddar även mot infektioner tack vare sina laktobakterier som skapar en sur miljö och skyddar mot skadliga bakterier.
Hur skapas flytningen då? Slemmet skapas i livmoderhalsen och glider sedan långsamt neråt slidöppningen för att ta med sig sådant som kroppen inte tycker hör hemma där — innan det som sagt landar i underkläderna. Eller i trosskyddet, eller menstrosan som absorberar flytningen ifall du vill slippa den lite blöta känslan i trosan! En bra sak att känna till är också att flytningens pH-värde är lite surt. Det är därmed inte ovanligt att underkläderna bleks lite just där flytningen hamnar, om man inte använder ett trosskydd.
Flytningar är kanske inte det man pratar om som mest när det kommer till underlivet, men det är något som du troligtvis är bekant med om du har en slida. För alla som har en slida och är (eller har varit) igenom puberteten har också flytningar. Man har flytningar hela livet, de startar innan första mensen och kommer bete sig annorlunda genom hela livet och menscyklerna. Kanske borde vi prata mer om det — eftersom flytningar verkligen är en riktigt bra grej för kroppen!
Till skillnad från mensen (som en dag slutar komma) så kommer flytningarna alltså att fortsätta komma hela livet. Det är dock vanligt med mindre rikliga flytningar under klimakteriet eftersom man då oftast har lägre nivåer av östrogen. Men innan dess, under förklimakteriet, kan det istället bli tvärtom och flytningarna blir rikare på grund av att hormonnivåerna i kroppen ändras konstant.
Hur ser flytningar ut?
En normal flytning ser för det mesta ut som en genomskinlig eller lätt vitaktig, lite geggig vätska. Flytningen kan dock ändra färg utifrån var i menscykeln man befinner sig, eller utifrån hur ens underliv mår. Exakt hur flytningen ser ut skiljer sig från person till person, och förändras dessutom under menscykeln. Längre ner på sidan kan du läsa mer om hur flytningarna förändras genom menscykeln!
Hur ska flytningar lukta?
En flytning ska lukta lite lätt syrligt. Lite som yoghurt eller fil som har stått framme och blivit rumsvarm. Ibland kan man ha otur och pH-balansen i slidan havererat — då kommer flytningarna vara de första som skvallrar om att något är ur balans. För när flytningarna börjar lukta illa; sött, jäst eller fiskliknande så kan man ana att allt inte är som det ska i underlivet. Det kan bero på en svampinfektion, en könssjukdom eller bakteriell vaginos, alltså orsaker som du bör kika närmare på och få behandling mot. Luktar det lite konstigt och flytningarna inte ser ut som de brukar är det en väldigt bra idé att kontakta vårdcentralen, eller ungdomsmottagningen för att kolla läget!
Varför får man flytningar?
Flytningarna håller rent och fint i vaginan genom att få med sig gamla döda celler eller bakterier ut ur kroppen. De ser också till att underlivets slemhinnor hålls fuktiga, så att de inte spricker eller blir irriterade. Vill du slippa den kladdiga, blöta känslan kan du använda trosskydd som absorberar flytningarna, skyddar underkläderna och neutraliserar lukt. Trosskydd är supertunna, suger upp vätskan snabbt och låter huden andas. Eller en menstrosa som förutom mens också absorberar flytningar. Det finns dessutom menstrosor speciellt framtagna för barn och ungdomar, perfekt när flytningarna precis har börjat komma och/eller när man är osäker på när första mensen kommer!
Tack vare flytningarna slipper du att tvätta inne i vaginan och kan istället fokusera på att tvätta vulvan (de yttre delarna av könsorganet), alltså blygdläppar, venusberg och den lilla knoppen på klitoris. Ta gärna hand om underlivet och håll det i balans genom att tvätta dig med en mild intimtvätt som är fri från tvål, eller tvätta med ljummet vatten. Men tvätta som sagt bara underlivets yttre delar (vulvan), och inte inne i slidan! Det är viktigt att låta kroppen sköta tvätten på insidan, eftersom en tvätt inne i slidan lätt kan störa pH-balansen och ge besvär.
Mycket flytningar
Men hur mycket flytningar är normalt? Är det meningen att underkläderna ska bli genomblöta, eller ska man förvänta sig mer av en lite fuktig fläck i trosan? Svaret är (som vanligt när det gäller kroppen) att det är olika. Det skiftar alltså beroende på var i menscykeln man befinner sig, men det är också olika från person till person. Vissa har mycket flytningar, andra mindre. Flytningarna anpassar sig generellt utifrån vad din kropp behöver.
Det är också olika hur man uppfattar det. Somliga ogillar känslan av att trosan är fuktig och vill använda ett trosskydd eller en menstrosa för att känna sig torr, medan andra inte tänker på det lika mycket.
Upplever du att du har ovanligt mycket flytningar, att de luktar lite konstigt eller att de ser ovanliga ut kan det vara bra att kolla upp det via vårdcentralen, eller ungdomsmottagningen. Man kan nämligen få ökade flytningar vid exempelvis svamp eller annan infektion i underlivet.
Flytningar rinner som vatten
Ibland kan man känna som om att ens flytningar rinner som vatten, och ofta beror det just på att flytningen är såpass tunn att det nästan känns som vatten. Denna känsla beror på att flytningarna förändras inte bara i färg under menscykelns gång, utan också i hur tjocka, glatta eller rinniga de är. Flytningar produceras hela tiden och kan dessutom samlas i en grop längst in i slidan, och vid lägesändring komma på en gång.
Tjocka flytningar
Då och då är flytningarna tjockare. Oftast beroende på menscykeln, och var du befinner dig i den — men det kan också ha att göra med andra saker såsom hormonella obalanser, PCOS, stress eller om du äter mediciner. Om tjocka flytningar kommer cykliskt är det helt i sin ordning, men om det är klumpiga, kesoliknande är det tecken på att det finns för mycket svampsporer i vaginan. Det är vanligt med klåda i dessa tillstånd, men behöver inte alltid vara det. Normal bakterieflora är 60% laktobakterier och 40% svampsporer. Hormonella preventivmedel kan även ge något tjockare flytningar.
Flytningar hos barn och tonåringar
Ett tecken på att ens kropp håller på att gå in i puberteten och få mens är att flytningarna börjar komma. De brukar dyka upp för första gången något år, eller ett par månader, innan man får sin första mens. Sen hänger de med, dag ut och dag in för resten av livet! Ogillar man känslan av fukt i trosan så finns det både trosskydd och menstrosor som man kan använda. De är båda absorberande, neutraliserar lukt och gör så att det känns torrt och skönt mot huden.
Det viktigaste man kan göra när man fått sina flytningar är att lära känna dem, få koll på hur de luktar, ser ut och hur de känns. På så vis blir det nämligen enklare att upptäcka om något skulle bli lite tokigt i underlivet, och man behöver gå till ungdomsmottagningen eller vårdcentralen för råd och hjälp.
Flytningar innan mens
Före mens är flytningarna ofta vita, vitgula eller ogenomskinliga. Och precis innan du får mens kan de se lite brunaktiga eller ljusrosa ut, vilket beror på att du har börjat blöda lite grann och små mängder mensblod kommer med ut i flytningen.
Flytningar under menscykeln
Är det något som förändras under menscykeln (förutom hormonerna) så är det flytningarna! Både i hur de ser ut, hur de känns och mängden. Flytningarna ger dig alltså cykelkoll! Om du håller koll på hur dina flytningar beter sig så kommer du så småningom lära dig hur det funkar just för dig.
Flytningar under ägglossning
När du har ägglossning vill kroppen göra det så enkelt som möjligt för eventuella spermier (om du har haft oskyddat sex) att nå fram till ägget, så då blir flytningarna genomskinliga, glatta, sega (som rå äggvita) och rikligare. Vill du öka chansen att bli gravid är det alltså bra att ha koll på flytningarna vid ägglossning och passa på att ha sex!
Under graviditet kan flytningarna öka lite, och bli rikligare. Det är även vanligt att läcka urin vid nysning eller fysisk ansträngning under graviditeten. Detta orsakas av barnets tyngd och hormonella förändringar. Man kan då ha hjälp av en Multifluid menstrosa som även absorberar små droppar kiss, eller trosskydd från TENA för urinläckage.
Flytningar under lutealfasen
Flytningar innan mens (lutealfasen) brukar gå från att vara vita, vitgula eller ogenomskinliga till att bli lite brunaktiga eller ljusrosa eftersom de innehåller lite blod från kommande mens.
Flytningar efter mens
Efter mensen har man nästintill inga flytningar, små rester av gammalt blod kan dock göra så att den flytning som eventuellt kommer är ljusbrun.
Flytningar under follikelfasen
Under follikelfasen är flytningarna vanligtvis vitaktiga, lite sega vita och/eller grumliga.
Olika typer av flytningar
Det finns många olika utseenden som flytningen kan ha, här går vi igenom de vanligaste!
- Gula flytningar. Luktar de som de brukar, alltså lite lätt syrligt? Bra — då är det som det ska!
- Röda flytningar. Är du nära mensen, eller kanske ägglossning så är det ingen fara om flytningarna är röda. Men dyker det oväntat upp under tillfällen i menscykeln när de inte bör se ut så (läs mer ovan om olika flytningar under menscykeln) eller vid upprepade tillfällen bör du kolla upp så att det inte beror på en infektion eller cellförändring.
- Gröna flytningar. Har flytningarna blivit grönaktiga eller gulgröna i färgen kan det vara en signal på att något inte står rätt till. Ofta börjar det dessutom lukta lite ovanligt när färgen drar åt grönt. Här kan det för säkerhets skull vara en bra idé att kolla upp om det eventuellt kan bero på bakteriell vaginos, och få behandling för det. Om färg, doft och konsistens ändrar utseende efter oskyddat sex är det bra att testa sig för könssjukdomar så man kan vara säker på att det inte beror på det.
- Vita flytningar. All is well i flytningslandet! Från genomskinlig till ljusgul och vitaktig är normal färg på flytningarna.
Vanliga frågor
-
Ofta kan de vara ljusrosa eller brunaktiga precis innan du får mens eftersom du troligtvis har börjat blöda lite och blodet följer med flytningen ut ur slidan. Innan mens är de annars ofta vita, vitgula eller ogenomskinliga.
-
Två saker styr flytningarnas mängd: var i menscykeln man befinner sig, och om kroppen känner att den behöver rengöra extra mycket i slidan.
-
Genom att ta hand om din kropp landar flytningarna in i sin normala lunk för just din kropp. Om du har mycket eller lite flytningar i ditt normala utgångsläge går inte att styra över. Vill du slippa den blöta, kladdiga känslan kan du använda trosskydd som absorberar flytningarna och dessutom skyddar underkläderna. Även menstrosor tar hand om flytningar och neutraliserar lukt!
-
Det är omöjligt att säga eftersom alla kroppar är olika. Lär känna din egen kropp så märker du om något skulle bli onormalt för just den.
-
Flytningarna kommer ur vaginan och är kroppens sätt att hålla rent i slidan. Slemmet skapas i livmoderhalsen och glider sedan långsamt neråt slidöppningen för att få med sig gamla döda celler eller bakterier som inte ska vara i kroppen.