Kan man bada med mens? Absolut! Läs mer kring vilka mensskydd som fungerar bra att bada med och få tips kring mens och bad.

Bada med mens

Faktagranskad av barnmorska Amelie Jensnäs Joäng

Sommarsemester och poolhäng - och så kommer mensen och stör. Men låt den inte göra det! Det går nämligen utmärkt att bada med mens. Med rätt mensskydd och koll på hur det funkar är det bara att hoppa i plurret!

Kan man bada med mens?

Du kan bada oavsett var i menscykeln du befinner dig. Under mensen kan du använda en menskopp eller tampong anpassade för ditt flow när du badar. Både att simma längder eller värma sig i bubbelpoolen kan faktiskt göra gott för eventuell mensvärk!

Bada med mens - finns det en infektionsrisk?

Det kan vara bra att vara medveten om att man är mer mottaglig för infektioner när man har mens. Det betyder att bakterier (som ofta finns i vatten) kan få fäste i underlivet under mensen. Därför kan det var klokt att tvätta sig efter badet. Tvätta då bara inte inuti vaginan (eftersom den sköter renhållningen själv) utan bara de yttre delarna av underlivet - alltså vulvan.

Hur kan man bada med mens? Tips och bra saker att tänka på!

Den första saken som kan vara klok att tänka på är faktiskt att skaffa sig ett hum om var i menscykeln du befinner dig, så du inte blir överrumplad över att mensen dyker upp när du ska bada. En menskalender kan vara guld värd att använda här, även om kroppen ibland kan överraska.

Ett annat tips är att hitta ett mensskydd som du trivs med och som funkar att bada med. Att bada när man har mens och använda en binda är en dålig idé, men tampong och menskopp funkar fint!

Bada med tampong

Tampong är en klassiker för badälskare! Det som är viktigt att veta här är dock att det ligger i tampongens natur att inte bara absorbera mensblod utan också vatten. Så lite av pool-, havs- eller sjövattnet kommer att sugas in i tampongen. Och i badvatten är det inte ovanligt att det finns bakterier, vilket gör att bada med tampong innebär en infektionsrisk. Det är därför en bra idé att byta tampong efter bad. Annars är menskoppen ett bra alternativ!

Men hur länge kan man ha en tampong inne efter bad, måste man byta direkt efteråt? Du behöver inte byta varje gång om du vet att du kommer bada fler gånger där och då, men när du känner dig klar med badandet är det klokt att byta direkt. Mer än åtta timmar ska tampongen inte sitta inne, utan hellre tidigare byte än så.

Bada med menskopp

Att använda menskopp när man badar är faktiskt smidigare än tampong av den enkla anledningen att menskoppen inte suger upp någon vätska - vare sig blod eller vatten. Den samlar istället upp mensblodet och du tömmer den med jämna mellanrum. Det innebär att menskoppen inte samlar på sig bakterier från vattnet du badar i och medför därmed en mindre infektionsrisk än tampongen. Så för alla stranddagar funkar det fint att bada i havet med menskopp, precis som när man vill bada i poolen under mens!

Var kan man bada när man har mens?

Bada går alltså bra under mensen, men gäller det överallt? I stort sett är svaret ja! Badar man på allmänna platser som i badhus, bassänger, hav eller sjöar så bör man dock vara medveten om att det finns mer främmande bakterier i det vattnet som kan absorberas av tampongen. Här kan menskoppen vara ett bättre alternativ.

Bubbelpooler har oftast lite varmare vatten vilket gör att bakterier kan få mer fäste i den miljön, då är det klokt att tvätta av sig noggrant efteråt. Man skulle kunna tro att samma sak gäller när man bastar, men där är du ju inte nedsänkt i varmvatten.

Vanliga frågor

Bli medlem - få 10% rabatt

Gå med i Club Libresse för att få tips och råd kring menscykeln, och var bland de första att få veta om våra nya släpp, tävlingar och kampanjer! Dessutom får du 10% rabatt på menstrosor och menskoppar i vår e-handel*
En bild på Libresse barnmorska Amelie Jensnäs Joäng

Medicinsk friskrivningsklausul

Informationen på denna sida är läst och godkänd av Libresse barnmorska Amelie Jensnäs Joäng. Den medicinska information som finns i denna artikel tillhandahålls dock endast i informativt syfte och får inte användas för att ställa diagnoser eller utföra behandlingar. Rådfråga alltid din läkare för att få information om specifika hälsotillstånd.