Mensvärk – smärta vid mens
Faktagranskad av barnmorska Amelie Jensnäs Joäng
En molande känsla i maggropen, eller strålande mot benen – hur känns mensvärk? Hur ont gör det, vad beror det på och vad hjälper mot mensvärk?
Det finns säkert tusen frågor om en av de absolut minst roliga sakerna med att ha mens: smärtorna som kan komma på köpet. Här får du svaren på det du undrar!
Vad är mensvärk?
Det är vanligt att ha mensvärk eller känna obehag innan och under sin mens. Det betyder alltså att i stort sett alla känner lite (eller mycket) smärta när mensen kommer. Det kan vara skönt att veta att det inte är något farligt eller ovanligt, så länge det inte är alldeles för smärtsamt. Hur jobbigt man upplever att det är skiljer sig eftersom våra kroppar är olika, och mensvärk skiljer sig därför från person till person under livet. Vissa kommer aldrig att ha mensvärk, andra alltid, och några får ont någon gång då och då. Hur mensvärk känns skiljer sig också åt. Strålande, svidande, molande eller övermäktig – den kan alltså upplevas olika från gång till gång, från person till person. Om du upplever att du har en stark mensvärk som påverkar dig mycket är det viktigt att söka hjälp hos en vårdcentral eller gynekolog för att få lindring, men också säkerställa att det inte finns några underliggande problem som behöver behandlas såsom Endometrios.
Hur länge man har mensvärk är svårt att säga. Några får mensvärk en vecka innan mens för att sedan märka att den försvinner på bara någon dag. Andra får den samtidigt som mensen och har den ett par dagar innan den långsamt försvinner. Vissa kan se att mensvärken är som värst när man blöder som mest, men det är långt ifrån en universell regel utan här kan man egentligen bara gå på hur det brukar vara för en själv.
Varför får man mensvärk?
Mensvärk får du för att livmodern (som är en muskel) gör sig av med den extra tjocka slemhinnan (som den har preppat för ägget som aldrig blev befruktat) och mensblodet som följer med därtill. För att få ut mensen ur kroppen drar livmodern ihop sig, som muskelkramp ungefär, vilket kan göra ont. Det är denna smärta som vi kallar för mensvärk.
Eftersom den nedersta delen av livmodern finns högt upp i slidan kan kramperna fortsätta ända dit. Även nerverna runt livmodern kan påverkas av livmoderns krampande och skapa smärta i ljumskar, rygg och ben. En annan sak som påverkar är ämnet prostaglandin som finns i kroppen, som bland annat har som jobb att få livmodern att dra ihop sig. Prostaglandin kan stöka lite med tarmarna och få en annars glad mage att bli lite dålig.
En av de mer ovanliga orsakerna till att man får mensvärk är att man använder sig av hormonella preventivmedel som för vissa kan ge mensvärk, samtidigt som de för andra kan ta bort smärtan.
Mensvärk utan mens
Kan man ha mensvärk, men ingen mens? Njae, inte om man ska vara petig med orden. Men man kan få precis samma värk, på samma ställe – utan att det beror på mens. Vad är grejen med det då? Här kommer en lista på saker som det kan bero på:
- Graviditet. Ett tidigt symptom på graviditet är faktiskt molande värk i magen.
- PCOS – ett syndrom som kan ge cystor på äggstockarna. När cystorna spricker kan smärtan kännas som mensvärk. Om du misstänker att du har PCOS är det en bra idé att starta en utredning via vården, där läkare konstaterar en eventuell diagnos.
- Endometrios – en sjukdom som kan orsaka värk som påminner om extrem mensvärk, även när ingen mens är i sikte. Precis som med PCOS bör du kontakta vården (läkare och/eller gynekolog) om du misstänker att du har Endometrios för att få rätt behandling och hjälp.
- Cystor - kan alla med äggstockar få någon gång, och de är ofarliga. Men när de spricker gör det ont.
- IBS - känslig tarm, kan ge kramper i magtrakten som påminner om mensvärk.
- Ägglossning och mittelschmerz, alltså att man upplever en smärta på den sidan äggstockarna som ägget lossnar. Denna smärta eller obehag kan hålla i sig i ett par timmar, eller upp till tre dagar.
- Bäckeninflammation - kan skapa smärtor som känns som mensvärk, men utan att du har mens.
- Urinvägsinfektion – då gör det ofta ont i nedre delen av magen. Ofta märker du att du är kissnödig hela tiden och att det svider när du kissar.
- Även könssjukdomar kan orsaka värk i livmodern som kan uppfattas som mensvärk.
Mensvärk innan mens
Det är rätt vanligt att mensvärken kommer redan innan mensen har dragit igång, typ någon dag innan. När mensen sedan kommer kan mensvärken ibland bli mer intensiv ett tag, innan den ger med sig.
Fortsatt mensvärk efter mens
Om det är så att mensvärken inte försvinner när mensen är över kan det vara något annat som påverkar kroppen och gör så att smärtan stannar kvar. Upplever du att det händer fler än någon enstaka gång kan det vara en bra idé att kolla upp så att allt är som det ska via vårdcentral, gynekolog eller ungdomsmottagning.
Mensvärk, vilka är symptomen?
Okej, så du har mens och det gör ont – men hur vet du om det är mensvärk eller om det bara är… Värk? Här är en lista över de vanligaste symptomen för mensvärk:
- Du upplever smärta i övre delen av magen.
- Du kan känna ett illamående och behöva spy av mensvärk.
- Du får diarré eller blir förstoppad.
- Smärta i nedre delen av magen och värk ut i benen.
- Ont i ryggen.
- Du blir kallsvettig, får yrselkänslor och huvudvärk.
- Trötthet och uppblåsthet.
Vad hjälper mot mensvärk?
Hur gör man då för att lindra mensvärk naturligt? Går det att minska eller bli av med den på ett smidigt sätt? Absolut! Mensvärk är inget man behöver lida sig igenom utan genom att ge kroppen bra förutsättningar kan man komma ganska långt. Klassiska tips som att sova ordentligt, röra på sig och vara snäll mot sig själv tar en faktiskt ganska långt. För en kropp (och knopp) som mår bra blir mer motståndskraftig mot smärta, vilket kanske inte tar bort mensvärken helt men ger kroppen bättre förutsättningar att hantera den!
Tabletter mot mensvärk
Det finns också läkemedel som funkar bra för att lindra eller få bort mensvärk. På den receptfria hyllan på apoteket finns bland annat naproxen, paracetamol och ibuprofen. Här är det viktigt att veta hur tabletterna ska tas och att du får ta dem, säkerställa att du inte är allergisk mot dem, likväl som vilken typ som passar bäst. Följ alltid anvisningarna på paketet. Ett tips är att ta tabletterna så fort du känner att smärtan är på gång (eller om du har väldigt regelbunden mens kan du göra det precis innan du får ont), då får nämligen smärtlindringen absolut bäst effekt! En sak som är bra att veta är att om man bara tar smärtstillande med paracetamol i har det sämre effekt, därför är det mer effektivt att kombinera paracetamol med en medicin som innehåller ibuprofen för att lindra mensvärk. När paracetamol kombineras med ibuprofen hämmas nämligen prostaglandin-utsöndringen (som skapar smärta och inflammation), vilket i sin tur motverkar att livmodern drar ihop sig och man får värk. Prata med personalen på apoteket när du vill köpa smärtstillande läkemedel mot mensvärk, så kan de hjälpa dig!
Tips för att lindra mensvärk
Alla kroppar är olika och vad som kan funka bäst mot mensvärk för en, kanske inte alls känns bra för en annan. Men det finns några tips som brukar kunna hjälpa:
- Värme! Värme får koppen att slappna av och minskar ofta smärtan. Ta ett varmt bad, lägg en uppvärmd vetekudde eller värmefilt där det gör ont. Eller knyt en sjal runt höfterna.
- Rörelse kan skjuta in lite blod i muskler som krampar och mjuka till dom. Dansa, gå eller kör ett hårt yogapass – gör det du är sugen på (även om du kanske inte är sugen precis just när du har som ondast). Hör du till dem som också brukar känna dig lite extra låg i humöret så kan det vara fint att veta att fysisk aktivitet inte bara lindrar smärta utan också brukar kunna hjälpa mot ångest!
- Massage! Supernjutigt enligt många, och perfekt när mensvärken är jobbig. Be någon med varma händer att massera så brukar krampen motvilligt ge med sig (och det tackar vi hormonerna för, beröring gör nämligen att ett hormon som ger smärtlindring utsöndras).
- Ät och sov bra! Basic stuff, vi vet – men just bra mat (med mycket grönsaker) och att dricka mycket vatten hjälper kroppen. Rätt typ av näring och mycket vatten ser till att musklerna inte blir uttorkade, vilket kan förvärra musklernas krampande.
- Choklad! Ja. Vi sa tråkigheter som ”rätt näring” men här finns en liten ljusning, för choklad kan hjälpa mot mensvärk. Det är kakaon i chokladen som får hjärnan att släppa iväg endorfiner (kroppens egna må-bra-hormon) och boostar på så sätt din energi. Ju mörkare choklad, desto högre koncentration av kakao och därmed utsöndring av må-bra-hormon i kroppen!
- Kunskap. Ja, vi vet – detta låter kanske konstigt. Men om man lär sig vad mensvärk beror på eller vad som triggar smärtan just i en själv så kan det bli lättare att handskas med den. Skriv en liten smärtlogg, eller varför inte använda en menskalender? På så vis kanske du ser ett mönster som kan hjälpa dig mot mensvärken!
Mensvärk efter samlag
Ibland kan man få ont i livmodern efter att man haft ett penetrerande samlag. Inte sällan har det handlat om en position som kommer åt djupare och om det gör ont så kan smärtan ibland hänga kvar en stund efteråt och ge en mensvärks-liknande smärta. Sex ska inte uppfattas obehagligt, så var uppmärksam och ärlig med din partner om vad du känner och anpassa sexet tills det känns härligt.
Spermier innehåller prostaglandiner, därför kan faktiskt utlösning av spermier i vaginan orsaka sammandragningar som påminner om mensvärk.
Mensvärk med spiral och p-piller
Mensvärken påverkas ofta av hormonbaserade preventivmedel, där de flesta preventivmedel skapar en låtsas-menscykel utan ägglossning vilket kan göra att mensvärken som du är van vid försvinner helt, eller minskar. Det är dock mycket som beror på hur just din kropp reagerar på de hormoner som finns i just den preventivmetod du har valt. För vissa kan det tvärtom bli mer mensvärk beroende på hur preventivmedlets hormoner fungerar med den egna kroppens hormoner.
Generellt sett brukar man säga att eventuell mensvärk kan bli värre med kopparspiral, precis som blödningarna ofta blir kraftigare.
Blir mensvärken värre med åren?
Precis som att mensen förändras genom livet kan mensvärken bli annorlunda ju äldre man blir. Ibland kan det sägas att den blir mildare med åren, eller efter att man har fött barn – men det gäller tyvärr inte alla. Dessutom har många kvinnor preventivmedel efter barnafödsel och upplever då inte samma mensvärk. Vanligt är att kvinnor får myom, vilket är muskelknutor i/på livmodern. Det är ofarligt, men kan göra att mensvärken upplevs som kraftigare för vissa kvinnor efter att de har fött barn.
När kroppen börjar närma sig klimakteriet sker också en förändring av mensen. Inte sällan blir mensen rikligare, mer oregelbunden och ibland som sagt, smärtsammare. Den som upplever att smärtan blir värre under årens lopp bör söka vård för att se så om allt är som det ska eller om man behöver hjälp!