En kvinna som har klåda i underlivet på grund av bakteriell vaginos

Faktagranskad av barnmorska Amelie Jensnäs Joäng

Är det något som inte känns helt rätt där nere? Har flytningarna fått en annorlunda färg och lukt? Kliar det mellan benen i tid och otid? Då kan du ha fått den mindre trevliga infektionen bakteriell vaginos – men oroa dig inte, det går att behandla. Här är allt du behöver veta!

Vad är bakteriell vaginos?

Vaginan är en unik och lite extra speciell del av kroppen. Det är en plats där ett helt ekosystem av naturliga bakterier, svamp och andra organismer lever i harmoni… Ja, åtminstone för det mesta. Att hålla den där härliga balansen (som också kallas den vaginala bakteriefloran) är en viktig del av vår intimhygien, och i normala fall brukar den inte kräva särskilt mycket underhåll. Vi har nämligen snälla bakterier som gör vaginans pH-balans otrevlig för elaka bakterier och skyddar oss mot infektioner. Men ibland kan mängden snälla bakterier minska, och då kan de där elaka bakterierna öka och orsaka bakteriell vaginos, alltså en infektion i vaginan som orsakas av en obalans i underlivets naturliga bakterieflora.

Bakteriell vaginos är inte farligt, däremot kan det klia och irritera. Men märker du att du har återkommande besvär kan det vara en bra idé att söka vård.

Varför får man bakteriell vaginos?

Så hur får man då bakteriell vaginos undrar du nu? Det finns några saker som kan orsaka bakteriell vaginos, här kommer de vanligaste:

Oskyddat sex

Oskyddat sex? Då kanske du tänker att bakteriell vaginos smittar efter sex – så är inte fallet. Däremot kan oskyddat sex öka risken för bakteriell vaginos eftersom sperma kan påverka den naturliga pH-balansen i underlivet.

Vanlig tvål i underlivet

Att tvätta sig med tvål inuti slidan kan få motsatt effekt och orsaka obalans i underlivet med illaluktande bakterier som leder till bakteriell vaginos. Man kanske hade önskat att underlivet doftade rosor, men faktum är att det ska ha sin egen naturliga doft och det är helt normalt. Det är till och med så att slidan har en superfunktion som gör att den med hjälp av flytningarna rengör sig själv – häftigt va? Vill du tvätta de yttre delarna av underlivet, alltså vulvan, kan du använda dig av bara ljummet vatten eller kombinera med en intimtvätt som är extra skonsam mot underlivet och ger en fräsch känsla.

Mensskydd som inte bytts tillräckligt ofta

Att hålla koll på när du senast bytte mensskydd kan verka krångligt, men är ingen dum idé. Det är nämligen så att mensblod har ett lite högre pH-värde och kan orsaka obalans i underlivet om du byter mensskydd för sällan. Man brukar rekommendera att byta mensskydd ungefär var fjärde timme – sätt ett alarm om du har svårt att komma ihåg!

Symtom på bakteriell vaginos

Det är faktiskt så att många personer med bakteriell vaginos inte har några symtom alls. Så det kan alltså vara så att man inte märker av det på en gång. Men de ledtrådar som dyker upp brukar vara:

  • Illaluktande flytningar som kan lukta lite som fisk
  • Vattniga och vita eller gråa flytningar
  • Flytningar som innehåller lite blod

Att det kliar, svider eller gör ont är inte alltid ett symtom på just bakteriell vaginos, men kan vara ett tecken på något annat besvär som behöver behandlas. Därför är det en bra idé att kontakta vårdcentral, barnmorska eller ungdomsmottagning för att få hjälp och rätt behandling.

Bakteriell vaginos eller svamp?

Bakteriell vaginos och svamp kan ha rätt så liknande symtom, som klåda i underlivet och illaluktande flytningar, därför är det lätt hänt att man blandar ihop dem. Men det är viktigt att reda ut vilket av det man faktiskt har eftersom de olika besvären kräver olika behandling.

Vi har ju rett ut att bakteriell vaginos orsakas av obalans i den vaginala bakteriefloran och skapar en infektion. Och den infektionen behöver ofta behandlas med receptbelagda antibiotika. Svampen däremot dyker upp när mängden av naturliga svamp som finns i underlivet ökar, och behandlas inte helt överraskande med receptfria läkemedel mot, just det: svamp.

Testa dig för bakteriell vaginos

Om du misstänker att du har bakteriell vaginos kan det vara en bra idé att besöka en vårdcentral, barnmorskemottagning eller ungdomsmottagning för att bli undersökt. Det finns också självtester att köpa på apotek.

Behandling av bakteriell vaginos

Även om bakteriell vaginos inte är farligt kan det kännas jobbigt att gå runt med. Som tur är så är det ganska lätt att behandla. Det vanligaste är att en läkare skriver ut antibiotika för att behandla infektionen. Det finns också huskurer och naturläkemedel som sägs kunna hjälpa mot bakteriell vaginos – de har ingen bevisad effekt även om en del tycker att det hjälper.

Krävs medicinering?

De flesta med bakteriell vaginos behöver behandlas med antibiotika. Det kan antingen vara en slidkräm, vagitorier (alltså läkemedel som du för upp i slidan), eller tabletter som du sväljer.

Bakteriell vaginos och graviditet

Om du är gravid och misstänker att du har bakteriell vaginos är det viktigt att du kollar upp det hos en barnmorska eller läkare. Även om det är väldigt ovanligt kan nämligen bakteriell vaginos göra att barnet föds för tidigt. Däremot kan barnet i magen inte smittas varken under graviditeten eller förlossningen.

Kan man förebygga bakteriell vaginos?

För att slippa få bakteriell vaginos kan det vara bra att tvätta underlivet med ljummet vatten eller med en snäll och mild intimtvätt som inte rubbar din naturliga pH-balans. När du har mens är det också klokt att byta mensskydd typ var fjärde timme – sätt ett litet alarm som påminnelse om du lätt glömmer. Om du tycker att det känns jobbigt med illaluktande flytningar kan du testa trosskydd som du kan byta ofta eller testa menstrosor med andningsbara material som ekologisk bomull.

Vanliga frågor

Upptäck mer

Bli medlem - få 10% rabatt

Gå med i Club Libresse för att få tips och råd kring menscykeln, och var bland de första att få veta om våra nya släpp, tävlingar och kampanjer! Dessutom får du 10% rabatt på menstrosor och menskoppar i vår e-handel*
En bild på Libresse barnmorska Amelie Jensnäs Joäng

Medicinsk friskrivningsklausul

Informationen på denna sida är läst och godkänd av Libresse barnmorska Amelie Jensnäs Joäng. Den medicinska information som finns i denna artikel tillhandahålls dock endast i informativt syfte och får inte användas för att ställa diagnoser eller utföra behandlingar. Rådfråga alltid din läkare för att få information om specifika hälsotillstånd.