En bild på en kvinna som har Endometrios

Vad är endometrios?

Du kanske hört talas om det, men vad är egentligen endometrios? Det är en, ofta väldigt smärtsam, sjukdom där celler som liknar livmoderslemhinnan (alltså den som kommer ut när du har mens) hamnar utanför livmodern och fastnar på fel ställen. De där cellerna börjar växa och orsaka inflammationer inne i buken och kroppen försöker stöta bort vävnaden som är på villovägar. Något som är lika smärtsamt som det låter.

I vårt arkiv med #wombstories beskrivs det som ”känslan av att en demon försöker slita sig ut genom livmodern” eller som att ”en elefant med stilettklackar hoppas på min livmoder”.

Vävnaden som har hamnat snett växer ofta till cystor eller ärrvävnad vid äggstockarna, äggledarna, utanpå livmodern, på insidan av magen eller i tarmar och urinblåsa - men kan också dyka upp på andra ställen. Men även om smärtan är fruktansvärd så är problemen man får av att ha endometrios inte enbart fysiska. Vi fick berättat för oss: ”Endometrios tar både fysiskt och psykiskt på mig”. De rådande bestämmelserna gällande fysisk distansering försvårat det hela eftersom det är svårare att söka hjälp.

Endometrios och mens

När det är dags för mens så kör hormonerna ett litet utrop om att det är dags för all livmoderslemhinna att börja blöda. Är du en av de ca 176 miljoner som har endometrios [1] så kommer även den vävnaden som sitter utanför livmodern att lyssna på hormonerna och börja blöda, men där har ju mensen ingenstans att ta vägen. Det leder till väldigt riklig mens, inflammationer och extrem smärta i magen och bäcken. Ofta har man också mens i längre perioder. Men sjukdomen kan har fler symptom.

Jag höll på att bli galen! Jag förstod inte varför jag var så sjuk hela tiden eller varför alla dessa symptom dök upp samtidigt.

Vad beror endometrios på?

Man vet faktiskt inte varför vissa får endometrios eftersom det fortfarande inte finns så mycket forskning. Men ärftlighet är en vanlig faktor, du löper alltså större risk att få sjukdomen om du har en släkting som har den. Det finns också en större risk att utveckla endometrios om du haft bäckeninfektioner eller så kallad retrograd menstruation. Det är det som händer när mensblodet rinner tillbaka via äggledarna till lilla bäckenet istället för ut genom vaginan - vilket det borde. Blodet innehåller endometrieceller som fastnar på bäckenväggarna och andra organ, där de tjocknar och blöder varje gång du har din mens.

Endometriosen har också en kusin, adenomyos - som också är en inflammatoriskt autoimmun sjukdom där endometricellerna växer in i livmodermuskeln. Förutom att det också ger smärtsamma och rikliga blödningar så gör det livmoderns väggar tjockare, vilket kan gör att man får ont i bäcken och buk.

Hur behandlar man endometrios?

Endometrios är en kronisk sjukdom, vilket betyder att det inte går att bota den. Den håller i sig länge, men går att leva med. Det viktiga är att du vågar söka hjälp. I genomsnitt tar det 7 år att få en diagnos, men låt inte det avskräcka dig utan försök hålla modet uppe, lita på det du känner och ha en liten dagbok för hur det känns och hur du mår så blir det enklare för vården att förstå hur just din kropp uppför sig.
Vanligtvis behandlas symptomen genom antiinflammatoriska läkemedel som ibuprofen för att lindra smärtan. Även kombinerande p-piller är vanligt, dels eftersom endometrios måste ha östrogen för att överleva. Men också eftersom hormonella behandlingar förhindrar att äggen släpper, vilket för de flesta bidrar till mindre rikliga och smärtsamma menstruationer. Är man äldre, och klar med eventuellt barnfödande så kan behandling genom GnRH-analoger som gör att man kommer in i klimakteriet vara ett alternativ. Det går också att göra en titthålsoperation och på så vis avlägsna slemhinna utanför livmodern. Du kan läsa mer om behandlingar och hur du kan söka hjälp


Endometrios och barn

Det finns massor med myter och missförstånd om sjukdomen. En av de vanligaste är att graviditet kan bota endometrios - det stämmer inte alls, det finns de som blir symptomfria när de är gravida, men det finns också de vars symptom förvärras när de väntar barn. En annan vanlig missuppfattning är att man inte kan få barn om man har endometrios - tre av fyra får barn, även om det kanske kan ta lite längre tid och att man kan behöva hjälp i form av IVF.

Våga sök hjälp!

Upplever du att du har väldigt ont när du har mens och att vanliga värktabletter inte hjälper så är det viktigt att du kontaktar vården. Tyvärr avfärdas åkomman ofta som ”kraftiga menssmärtor” och utreds inte ordentligt. Vilket ofta får den som lider att känna sig ignorerad och att de inte tas på allvar. Något som gör att man känner sig ensam.

Prata med familj och vänner även om det känns jobbigt att ta upp. Det hjälper att sätta ord på smärtan och vad du går igenom, även om de som lyssnar inte har upplevt det själva. Dom kan också hjälpa dig när du söker vård.

För mer information om endometrios - kika på 1177.

[Källor]

Fortsätt att lära dig mer

Utforska mer