En ung kvinna i 20-års åldern med svampinfektion

Faktagranskad av barnmorska Amelie Jensnäs Joäng

Klåda och sveda mellan benen? Då kan det vara svamp i underlivet som hälsar på. En ovälkommen, men väldigt vanlig gäst hos många av oss. Men vad är svamp och hur ser det ut? Hur behandlar man svamp i underlivet, och smittar det? Det är inte farligt – oftast går det att behandla själv hemma. Dyker det upp ofta så kan det vara bra att få koll på hur man förebygger underlivssvamp? Häng på här så får du koll!

Hur ser svamp i underlivet ut?

Svamp i underlivet är nått vi har naturligt och så länge kroppen är i balans är allt frid och fröjd. Men när något i bakteriefloran rubbas så kan svampen ibland växa till sig och bli besvärlig. Hur ser underlivssvamp ut då? Jo, det brukar vara lite svullet och rött omkring slidöppningen och på blygdläpparna. Det är också vanligt att du ser en vit, grynig flytning, lite likt keso, i underkläderna.

Det händer inte så sällan för den som har en vagina medan det är ganska ovanligt att få besvär av svamp på snoppen. Däremot finns det svampsporer på snoppen som inte besvärar, men som ska behandlas eftersom de faktiskt kan göra att svampen kommer tillbaka i vaginan om man har oskyddat sex.

Vanliga symtom vid svamp i underlivet 

 

  • Klåda och sveda kring slidöppningen och på blygdläpparna
  • Vit, grynig flytning från slidan
  • Svullna och sköra slemhinnor
  • Röda blygdläppar
  • Sveda när man kissar
  • Smärta vid slidsamlag
  • Små lätta blödningar från slemhinnorna i underlivet

Varför får man svamp i underlivet?  

Orsaken till svamp i underlivet kan variera från gång till gång och från person till person – vi alla har ju unika kroppar som fungerar olika och är olika känsliga för förändringar. Ibland påverkar hormonerna underlivets immunförsvar – som när man är gravid, innan man får sin mens, eller om man använder ett hormonellt preventivmedel – då kan man ha lite större risk att få svamp. Men det kan också komma från att något skavt mot underlivet, exempelvis om du har cyklat mycket eller haft mycket vaginalt sex. Ditt mående, stress och negativa förändringar i vardagen kan faktiskt också öka risken för svampinfektioner.

Behandla svamp i underlivet hemma

Om du tror att du har svamp i underlivet behöver du inte oroa dig, det är inte farligt och går ofta över helt av sig själv inom någon vecka. Men den där kliande och svidande känslan mellan benen vill man kanske gärna bli av med så fort som möjligt. Så hur får man bort svamp i underlivet på egen hand då? Så här kan du behandla svampen:

  • En receptfrikräm som sprutas in i slidan, finns på apoteket
  • Receptfria slidtabletter eller kapslar som förs in i slidan med en införare, finns på apoteket
  • Receptfria vagitorier som du för in i slidan med fingrarna, finns på apoteket
  • Undvika slidsex om det gör ont eftersom det kan förvärra irritationen
  • Undvika tvål i underlivet eftersom det påverkar pH-balansen i underlivet. Använd hellre en mild intimtvätt som är skonsam mot underlivet, eller ljummet vatten. Kom ihåg att alltid bara rengöra vulvan (alltså yttre delarna av underlivet) eftersom slidan rengör sig själv.

Du kanske har hört talas om olika huskurer mot svamp i underlivet? Det sägs att bland annat probiotika, yoghurt, honung, vinäger eller olika typer av oljor ska vara bra mot svamp. Och visst kan man testa, men det är bra att veta är att det inte finns någon bevisad effekt.

När behandling hemma inte fungerar

Om man botaniserat på apotekets receptfria hylla och testat att bli av med svampen hemma utan resultat kan det vara en bra idé att prata med vårdcentralen, en barnmorskemottagning eller ungdomsmottagning för att få hjälp. Det gäller också om du får svamp i underlivet ofta.

Svamp i underlivet – smittar det?

Svamp i underlivet räknas inte som en könssjukdom och smittar inte när du går på samma toalett som någon med svamp eller genom oralsex. Det är väldigt ovanligt att det smittar via vaginalt sex. Däremot brukar man säga att det är bra att undvika vaginalt sex när man har svamp eftersom det är lättare att bli smittad eller smitta andra med en könssjukdom just då. Det beror på att man har små sprickor i slemhinnorna som gör att man lättare får eller överföra infektioner.

Svamp i underlivet som inte försvinner

Oftast brukar alltså den där svampen som blir till besvär i underlivet gå över helt av sig själv på någon vecka. Men ibland är den extra envis och ger inte med sig, då kan det vara bra att testa ett receptfritt läkemedel från apoteket. Om svampen inte försvinner med receptfria läkemedel kan det vara bra att prata med en läkare eller barnmorska som kan rekommendera en starkare behandling, eller undersöka om det finns andra orsaker till dina besvär.

Gravid och svamp i underlivet 

När man är gravid händer det supermycket med kroppen, både på utsidan med framförallt på insidan. När kroppen bakar en liten bebis får man förändrade hormonnivåer och ofta också ett nedsatt immunförsvar. Det gör att man också har större risk för att få svamp i underlivet. Om du är gravid och tror att du fått svamp är det viktigt att du pratar med din barnmorska eller läkare innan du använder receptfria läkemedel.

Förebygga svamp i underlivet

Svamp i underlivet är ju något vi alla kanske helst vill undvika, men det finns tyvärr inget universalknep för hur man duckar det. En supervanlig orsak till att man får svamp är ju att man har en obalans i pH-värdet i underlivet. Så för att förebygga svamp i underlivet kan du undvika sådant som vi vet kan bidra till den där obalansen. Om du till exempel har mens så kan du se till att byta mensskydd ofta, ungefär var 4:e timme, eftersom mensblod är något basiskt. Man kan också testa menstrosor med hög absorbering i ett material som andas bra så som bomull.

En annan grej du kan göra för att behålla din naturliga pH-balans och minska risken för irritation och infektioner är att låta bli tvålen när du ska tvätta dig mellan benen, eftersom den torkar ut den ömtåliga huden och slemhinnan. Testa i stället en mild intimtvätt eller bara ljummet vatten. Och så tvättar du bara de yttre delarna – de inre sköter sig fint med flytningarnas hjälp Är du på språng och vill tvätta av vulva så är intimservetter ett bra alternativ.

Vanliga frågor

Upptäck mer

Bli medlem - få 10% rabatt

Gå med i Club Libresse för att få tips och råd kring menscykeln, och var bland de första att få veta om våra nya släpp, tävlingar och kampanjer! Dessutom får du 10% rabatt på menstrosor och menskoppar i vår e-handel*
En bild på Libresse barnmorska Amelie Jensnäs Joäng

Medicinsk friskrivningsklausul

Informationen på denna sida är läst och godkänd av Libresse barnmorska Amelie Jensnäs Joäng. Den medicinska information som finns i denna artikel tillhandahålls dock endast i informativt syfte och får inte användas för att ställa diagnoser eller utföra behandlingar. Rådfråga alltid din läkare för att få information om specifika hälsotillstånd.