En bild på två tonårstjejer som lär sig mer om pubertet och mens genom Libresse Bli vän med din kropp-kampanj

Vi vill hjälpa dig bli vän med din kropp!

Puberteten kan kännas förvirrande. Plötsligt börjar kroppen växa och förändras. Och inte bara kroppen för den delen. Typ hela livet blir något annat! Många känner sig osäkra på sig själva, och ett sätt att bli lite säkrare är att lära känna sin kropp och vad som händer i den. Vi tror det kan göra tonåren lite lättare. Och det skulle ju vara skönt! Eller hur?

Bli vän med din kropp är vårt sätt att att hjälpa dig lära känna din kropp lite bättre och svara på dina frågor. Vi vill utbilda och bryta tabun i samhället. På träningen, i klassrummet, online (genom Libresse bok om mens och pubertet), bland kompisar och i ditt huvud. Där du lever ditt liv helt enkelt!

Lär dig må bättre genom menscykeln med fotbollsproffset Magdalena Eriksson!

Visste du att menscykeln har fyra olika faser som kan påverka dig på olika sätt? Magdalena Eriksson (professionell svensk fotbollspelare som spelar för svenska damlandslaget och Bayern München) guidar dig hur du kan träna för att må bra under menscykeln.

Om du vill lära dig mer om vad som händer i kroppen och varför så har vi samlat de allra vanligaste frågorna i en bok. Där kan du läsa om menscykeln, puberteten, tips på vilka skydd man kan välja och lite om tankar och känslor också såklart. Läs gärna den! Vi tror det kan vara ett bra sätt att lära känna din kropp lite bättre.

Vi har snackat med ett par kreatörer och bett de dela med sig om hur de har blivit vän med sina kroppar under tonåren. Spana in vår TikTok för att få reda på mer!

Vanliga tonårsfrågor

Det är supernormalt att ha tusen frågor när man är i puberteten. Därför listar vi några av de vanligaste frågorna här.

När kommer min mens?

Vanligtvis börjar man ha mens när man är mellan 10-16 år. Det innebär att det finns några som får sin mens redan när de är 9 år, medan vissa får det efter de har fyllt 16 år. Men först kommer man i puberteten, och du får flytningar i ungefär fyra år innan mensen kommer. Du kan läsa mer om vad flytningar är i bloggposten “Få koll på underlivets droppar”.

Varför är mensen sen?

Det är vanligt att mensen är oregelbunden de första åren efter den har börjat. Det behövs en ägglossning för att mensen ska komma. Om ägglossningen i kroppen uteblir så kommer det ingen mens. Läs mer om ägglossning i artikeln “Hur vet man när man har ägglossning”? Under puberteten när våra könshormoner just har vaknat är det vanligt att ägglossningen är oregelbunden, då blir mensen också oregelbunden.

Om man haft sex utan preventivmedel och ett ägg har blivit befruktad så uteblir också mensen.

Vad kan jag göra för att lindra mensvärken?

Att röra på sig eller ha värme på magen (t ex genom en varm vetekudde) kan lindra mensvärken. Kom ihåg att äta bra eftersom att smärta tar mycket energi av dig.

Mensvärk kan också lindras med receptfria, smärtstillande tabletter med paracetamol eller ibuprofen som Ipren eller Alvedon t ex. Det är då viktigt att ta tabletten så snabbt som möjligt för bästa smärtlindrande effekt, och använda tabletterna enligt vad som rekommenderas i doseringsanvisningen. Fråga dina föräldrar om du är osäker på smärtlindrande och hur det funkar. Om du känner på kvällen att mensen troligtvis kommer dagen efter så kan du ta en tablett redan på kvällen.

Hur vet jag när min nästa mens kommer?

Det är lite svårt att veta exakt när mensen kommer den första tiden. Men man lär känna sin kropp. Huvudvärk, ömma bröst, akne/finnar, illamående, irritation och molande värk i nedre delen av magen kan vara tecken på att mensen är på G. En menscykel brukar vanligtvis vara under 28-35 dagar. Här kan du läsa mer om vad en menscykel är för något.

Det är bra att skriva upp när man har mens. En mensapp är ett bra hjälpmedel för att ha koll, man kan också beräkna när mensen kan komma utan att ladda ner något som t ex genom Libresse menskalender.

Jag tvivlar mycket på mig själv. Vad ska jag göra?

Denna är du inte ensam om, det är vanligtvis lättare att döma sig själv mycket hårdare än att döma någon annan. Ett tips som brukar funka för att få bort dessa onödiga tvivel är att öva på att försöka se dig själv som din egen bästis! Någon du tycker om, som du vill vara snäll mot och som förtjänar din respekt och uppmuntran. När dumma tankar dyker upp, fråga då alltid dig själv om du skulle säga, eller ens tänka så om din bästa kompis? Här kommer självkänsla och självförtroende in i bilden, som handlar om dina känslor för dig själv och vad du tror att du klarar av. Självförtroende handlar om din egen tro på vad du kan göra och lyckas med, att man vågar testa för att lyckas. Självkänsla handlar istället om hur man ser på sig själv och vad man är värd. En svag självkänsla kan både vara att både under- och överskattar sig själv. För att stärka självkänslan kan du göra saker där du mår bra, och försöka hitta situationer där du möts av respekt och omtanke. Så att du vågar testa nya saker, även om det känns läskigt.

Har man vuxit klart när mensen börjar?

Nej, det är en myt att man inte växer mer efter att man har fått mens. En tjej i genomsnittlig ålder för pubertet och mensdebut växer upp till cirka 10 cm efter att mensen har startat.

Hur ska jag prata med mina föräldrar/en vuxen jag litar på om mensen?

Dina föräldrar och vuxna i din närhet vet att du utvecklas och växer. De känner dig och har framför allt själva varit i din ålder. De har också vetat vad mens är i många år, så det som kanske känns främmande för dig är troligtvis en vanlig grej för dem. Själv lär du känna dig själv lite mer för varje dag i och med att du utvecklas både fysiskt i kroppen, men också mentalt i hjärnan. Det är en resa mot vuxenlivet som även alla vuxna i din närhet har gått igenom. Det brukar kännas skönt att berätta om mensen för en vuxen som man litar på för att inte känna sig ensam och kunna få tips, råd och stöd kring mens och mensskydd om man behöver det. Ett tips är att berätta att man har fått mens under en bilresa, det knepet har funkat för många!

Jag är ledsen och arg men vet inte varför..

Livet är fullt av känslor - både bra och mindre bra – att känna och reflektera kring. Så är det för oss alla även om det inte alltid syns utanpå. Tonåren är en tuff period i livet eftersom mycket händer i kroppen och hjärnan på bara några år. Det är inte alltid lätt, och ibland omöjligt att förstå varför man är arg och ledsen om vartannat. Hormonerna i kroppen kan göra att humöret svänger och ändrar sig snabbt, men de spelar en viktig roll för både puberteten och menscykeln. Om du bara har jobbiga eller negativa känslor behöver du dock be om hjälp, och det kan du göra genom att exempelvis prata med din förälder, skolkuratorn/skolsköterskan/elevhälsan på din skola (de är experter på sånt som barn och tonåringar går igenom och har tystnadsplikt), ungdomsmottagningen, eller en annan vuxen som du känner att du kan lita på.

Lite artiklar om din kropp